Vitamine D(ata)in praktijk; Data-kwaliteit

Terugkijkend op de Informa Vitamine D(ata) webinars in mei, willen we proberen wat aanvulling bij de verschillende onderwerpen Data-Integratie, Data-Kwaliteit en Data-Beveiliging te geven door enkele producten uit te lichten waar wij enthousiast over zijn.  

Als het gaat om Data-Kwaliteit, zoals besproken in het webinar op 19 mei jl., dan tippen we graag als eerste;

IBM Infosphere QualityStage met uitgebreide mogelijkheden om datakwaliteit te creëren en te bewaken 

InfoSphere QualityStage is ontworpen om uw datakwaliteit en initiatieven voor informatiebeheer te ondersteunen. Het stelt u in staat uw gegevens te onderzoeken, op te schonen en te beheren, waardoor u een consistent beeld krijgt van belangrijke entiteiten, waaronder klanten, leveranciers, locaties en producten. De oplossing helpt u kwaliteitsgegevens te leveren voor uw big data, business intelligence, Datawarehousing, applicatiemigratie en Master Data Management projecten. 

Wat doet QualityStage dus praktisch gezien: 

  • Kwaliteitsgegevens 

Biedt mogelijkheden, waaronder gegevensprofilering, standaardisatie, probabilistische matching en gegevensverrijking. 

  • Uniform platform 

Levert data-kwaliteitsfuncties als onderdeel van een compleet informatie-integratieplatform. 

  • Ondersteuning voor informatiebeheer 

Biedt mogelijkheden voor meerdere organisaties om uw beleid voor informatiebeheer te ondersteunen. 

Een tweede product dat we graag uitlichten is IBM Watson Knowledge Catalog, ook al besproken in ons artikel met producten betreffende Data-Integratie, multifunctioneel dus! Mocht u dit gemist hebben, herhalen we nog even de highlights 

Wat is Watson Knowledge Catalog? 

Watson Knowledge Catalog, mogelijk gemaakt door IBM Cloud Pak for Data (een relatief nieuw cloud-pak met veel mogelijkheden waar we graag nog eens uitgebreider op ingaan), is een data-catalogus die nauw is geïntegreerd met een enterprise data governance-platform. Een gegevenscatalogus kan uw gebruikers helpen de gegevens die ze nodig hebben gemakkelijk te vinden, voor te bereiden, te begrijpen en te gebruiken. 

Watson Knowledge Catalog helpt zakelijke gebruikers bij het snel ontdekken, beheren, categoriseren en delen van gegevensassets, datasets, analytische modellen en hun relaties met andere leden van uw organisatie. Het dient als een enkele waarheid voor data-ingenieurs, datastewards, datawetenschappers en bedrijfsanalisten om self-service toegang te krijgen tot data die ze kunnen vertrouwen. 

Met gegevensbeheer, gegevenskwaliteit en actief beleidsbeheer helpt het uw organisatie om gevoelige gegevens te beschermen en te beheren, gegevens te traceren en data-lakes te beheren, zodat het klaar is voor AI op grote schaal. 

Een filmpje om het nog duidelijker in beeld te brengen: https://youtu.be/b9AzFJQVzJg 

Het derde product IBM Infosphere Information Analyzer brengen we ook graag onder uw aandacht.  

Wat doet Infosphere Information Analyzer:  

  1. Versnelt informatiegerichte projecten 

Het begrijpen van de kwaliteit, inhoud en structuur van uw gegevens is een belangrijke eerste stap bij het nemen van cruciale zakelijke beslissingen. InfoSphere Information Analyzer, een onderdeel van Information Server, evalueert de kwaliteit en structuur van gegevens binnen en tussen heterogene systemen. Het maakt gebruik van een herbruikbare bibliotheek en ondersteunt evaluaties op meerdere niveaus per record en patroon. Het vergemakkelijkt ook het beheer van uitzonderingen op vastgestelde regels. Analyzer helpt bij het identificeren van gegevensinconsistenties, redundanties en afwijkingen en maakt conclusies over de beste keuzes voor structuur. Het analyseren van gegevens is het belangrijkste doel van Information Analyzer. 

2. Optimaliseert ontwikkelingsbronnen 

De mogelijkheden voor gegevensprofilering, analyse en monitoring maximaliseren de ontwikkelingsbronnen door ontbrekende, onjuiste, slechte en redundante gegevens te identificeren voordat een gegevensintegratieproject wordt gestart. 

3. Lever vertrouwde inhoud 

Continue monitoring van gegevenskwaliteit en feedback verkleint het risico op het verspreiden van onjuiste informatie. Door de levering van vertrouwde inhoud te vergemakkelijken, wordt het vertrouwen van zakelijke gebruikers in de gegevens versterkt.  

4. Verlaag kosten 

Identificeer en corrigeer problemen met de datastructuur of validiteit voordat het uw project beïnvloedt. Systeemkosten als gevolg van gegevensproblemen nemen exponentieel toe naarmate ze later worden geïdentificeerd. 

5. Geavanceerde analyse en rapportage 

Maak rapporten die analyseresultaten samenvatten en details over uw project tonen. Kies uit 80 configureerbare rapporten voor het visualiseren van analyses en trends. 

Kort filmpje van een klantcase, waarin je het product aan het werk ziet: https://youtu.be/rLRccTdg8qM 

Tot slot vertonen de genoemde producten duidelijk overlappende mogelijkheden en kwaliteiten. Op uw verzoek kunnen wij aanvullende informatie toesturen en vanzelfsprekend staan we open voor een vrijblijvend online advies of bezoek om te kijken naar uw specifieke behoefte en situatie.