Data Governance niet meer weg te denken!

Data Governance wordt voor en door het hele bedrijf gedragen, een absolute must! Maar hoe pakken wij dat aan; hieronder alvast een aantal tips. Na het lezen nog meer weten, neem dan contact met ons op.

Eigenaar van de data

  • Het is absolute noodzaak om te erkennen wie de eigenaar van de gegevens is binnen de organisatie en leiding te nemen over het initiatief voor gegevensbeheer. Dit is vaak eenvoudiger gezegd dan gedaan en vereist mogelijk een expert van buiten de organisatie om als katalysator te fungeren. Het is essentieel om duidelijk te zijn over wat u met gegevensbeheer wenst te bereiken. Een goed instrument hierbij is het opstellen van een strategiedocument. Dit zal ervoor zorgen dat iedereen die betrokken is bij het initiatief begrijpt wat we daadwerkelijk willen bereiken.

Continue proces

  • Data Governance wordt gestart als een project, maar heeft in principe geen einde. Binnen de organisatie worden er afspraken gemaakt, procedures en processen opgesteld die vanaf dan nageleefd gaan worden, het is namelijk een continue proces.

Verandering

  • Bij implementatie van Data Governance staat u voor de uitdaging om intern de werkhouding, gedrag en zelfs de cultuur van gegevensbeheer te veranderen. Dit betekent dat u een team van mensen met verschillende vaardigheden nodig heeft. Denk hierbij aan een goede facilitator die vaak van buiten de organisatie gehaald wordt, een goede coördinator en wat denkt u van experts op het gebied van communicatie.

Impact hele organisatie

  • Let op dat u goed inzichtelijk maakt hoe Data Governance uw organisatie zal helpen haar strategische doelstellingen te bereiken. Maar denk hierbij ook aan de afdelingsdoelstellingen en de inspanning die hiervoor nodig is. Het heeft namelijk betrekking op de gehele organisatie, dus is het van essentieel belang dat ook directie en management er achter staan en de grote toegevoegde waarde zien.

Stap voor stap

  • Definieer uw gegevenslandschap voordat u begint. Het implementeren van een raamwerk voor gegevensbeheer is te belangrijk om alles in één keer aan te pakken. De sleutel is om bepaalde fasen te identificeren, ze te prioriteren en ze per fase meer in detail te bekijken.

Integraal onderdeel

  • Zorg dat Data Governance als integraal onderdeel binnen uw organisatie voortgezet wordt. Gebeurt dat niet, dan zullen alle inspanningen en alle voordelen van korte duur zijn. Als het raamwerk voor gegevensbeheer geen integraal onderdeel van uw bedrijf wordt, zal het bedrijf langzaam maar zeker terugkeren naar oud gedrag.

Duidelijke rolverdeling

  • Rollen en verantwoordelijkheden zijn een zeer belangrijk onderdeel voor Data Governance. Zorg ervoor dat uw rollen en bijbehorende verantwoordelijkheden goed zijn gedefinieerd zodat u geschikte mensen kunt vinden voor elk van deze rollen. Het is tevens belangrijk dat uw processen zijn gedocumenteerd en geef voldoende instructies mee, zodat iedereen weet wat ze moeten doen.

Tools

  • Er zijn een aantal tools op de markt die echt helpen met Data Governance. Deze tools helpen bij het implementeren, beheren, ondersteunen en continueren van Data Governance, zodat het een integraal onderdeel binnen uw organisatie wordt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie